De Metaverse

Definitie van Metaverse

De oorsprong van de metaverse is terug te voeren op Neal Stephenson’s sciencefictionroman  Snow Crash , verwijzend naar een digitale wereld ver boven de huidige analoge wereld. Metaverse komt voort uit een samentrekking van twee woorden, “meta”, dat verwijst naar “buiten” en “vers”, dat “universum” aangeeft.

In lekentaal zou metaverse zich vertalen naar een universum buiten de fysieke wereld.

In technologie is metaverse een term die een computergemedieerd universum beschrijft, vrij van de grenzen van de metafysische en spirituele domeinen van de fysieke wereld.

Metaverse wordt beschreven als een toekomstige internettechnologie die de huidige technologische grenzen overstijgt en de interactie van de gebruikers van de volgende generatie naar een ander niveau tilt.

Metaverse stelt gebruikers in staat om onderling en met softwaretoepassingen te communiceren in een driedimensionale ruimte (3D) met behulp van avatars.

.

.

Metaverse combineert meerdere aspecten van de digitale realiteit, waaronder sociale media, AR, VR, online gaming en cryptocurrencies, om virtuele interactie te vergemakkelijken.

Kortom, metaverse is een “gedeelde virtuele omgeving waartoe mensen toegang hebben via internet”. De technologie creëert een reeks virtuele ruimtes waar mensen zichzelf kunnen onderdompelen door middel van hologrammen/avatars om het gevoel te geven dat ze zich in dezelfde fysieke ruimte bevinden.

Een metaverse zal vertrouwen op meerdere technologieën, waaronder volledig meeslepende 3D-ruimten, VR en AR, om dit gevoel van aanwezigheid te creëren.

Het algemene doel is om gebruik te maken van de mogelijkheden die internet biedt om gebruikers een persoonlijke ervaring te bieden.

Dit zal een geweldige mijlpaal zijn in het gebruik van de persistentie van virtuele werelden om meerdere gebruikers op verschillende fysieke locaties een platform te bieden om in realtime te communiceren voor verschillende doeleinden.

.

.

Avatars/Hologrammen

Avatars/hologrammen zullen centrale elementen zijn in metaverse. “De avatar is de verschijning, incarnatie of manifestatie van een individu in virtuele of computergemedieerde ruimtes.”

Ze kunnen vele vormen aannemen, waaronder ‘karakterachtige representaties’ die de identiteit van een gebruiker in de fysieke wereld en de virtuele ruimte aanvullen.

Men kan verschillende avatars maken/gebruiken voor verschillende doeleinden; bijvoorbeeld een avatar voor gaming, een voor professionele/zakelijke activiteiten en andere voor sociale interacties, die verder kunnen verschillen tussen familie- en andere interacties.

.

.

Via avatars kunnen gebruikers hun aanwezigheid in de metaverse maken en behouden via goed ontwikkelde sociale netwerkprofielen.

De avatars kunnen bewuste en strategische acties ondernemen in een gecontroleerde maar uitgebreide immersieve ruimte van onderling verbonden ruimtes en sites.

Na verloop van tijd bouwen individuen en avatars ervaringen en verwachtingen op door onderdompeling in ruimtes, die kunnen worden gebruikt om de ruimtes en processen in toekomstige technologische vooruitgang te definiëren.

De groei van de metaverse zal naar verwachting een revolutie teweegbrengen in de manier waarop mensen met elkaar omgaan. Het huidige internet heeft al vele aspecten van ons leven ondersteund, van de manier waarop we met elkaar omgaan en elkaar ervaren tot zakendoen en alles daartussenin.

Met het vele dat we momenteel met internet kunnen doen, vraagt ​​men zich alleen maar af hoeveel meer en beter het zal zijn als we transformeren van het huidige 2-dimensionale medium naar een 3D-ruimte.

.

.

Het creëren van een multidimensionale ruimte waar het huidige internetgebruik zal plaatsvinden, is waar de metaverse om draait: mensen in staat stellen zich onder te dompelen in een 3D-ruimte waar digitale en fysieke werelden samenvloeien.

Op 28 oktober  beschreef Mark Zuckerberg, CEO van Facebook, tijdens Connect 2021  metaverse als een technologie die ons in staat zal stellen om te bereiken wat onmogelijk is in de fysieke wereld.

De set virtuele ruimtes die met Metaverse wordt geleverd, stelt gebruikers in staat om met anderen te creëren en te verkennen alsof ze zich in dezelfde fysieke ruimte bevinden, terwijl ze zich in werkelijkheid allemaal in verschillende fysieke ruimtes bevinden.

Dit zal de manier waarop mensen socialiseren, werken, leren, winkelen en spelen veranderen. “In deze toekomst kun je onmiddellijk als een hologram teleporteren om op kantoor te zijn zonder te pendelen, bij een concert met vrienden of in de woonkamer van je ouders om bij te praten”, luidt een deel van de verklaring die Zuckerberg schreef in een brief die op dezelfde dag is uitgebracht.

Facebook gaat deze toekomst al tegemoet, zoals blijkt uit de creatie van Oculus VR-headsets door het gigantische technologiebedrijf en investeringen in AR-brillen en polsbandtechnologieën.

.

.

Over het algemeen beschrijven de voorstanders van metaverse het als een evolutie van internet. Het concept is levendig in sci-fi-boeken, televisieseries en films, en vestigt de aandacht op en interesse in de mogelijkheid om het concept in het echte leven toe te passen. Metaverse volgt uit de voortdurende technologische ontwikkeling en evolutie van het internet.

Onlangs werd een meeslepende en multidimensionale ruimte realiteit en deze herdefinieert nu al ons professionele en sociale leven.

De inspanningen om metaverse te creëren en toe te passen zullen meer dan waarschijnlijk verder gaan, aangezien opmerkelijke ontwikkelingen augmented reality, sociale-mediaplatforms, virtuele werelden, art, online gaming en de 3D-internetruimte blijven kenmerken, wat resulteert in communicatietechnologieën en virtuele ruimtes die een meeslepende ervaring bieden zo echt dat het virtuele en het fysieke nauwelijks van elkaar te onderscheiden zijn.

Het is ook belangrijk op te merken dat metaverse geen enkel product is dat door één bedrijf kan worden ontwikkeld. Zoals eerder gezegd, is de metaverse een evolutie van het internet, wat betekent dat het zal bestaan ​​met of zonder de aanwezigheid van Facebook.

\.

.

Net als internet zal het bouwen van metaverse jaren duren, met de verwachting dat in de komende 10-15 jaar veel metaverse-producten beschikbaar zullen zijn.

Deze keer zullen niet alleen de producten worden gemaakt, maar ook de verschillende zorgen worden aangepakt die consequent gepaard gaan met technologische evoluties.

Bijvoorbeeld, en in het algemeen, is de samenleving bezorgd dat technologische evoluties zoals metaverse mensen geen andere keuze laten dan zich bij de massa aan te sluiten om te migreren naar de computer-gemedieerde interacties.

Online interacties moeten een reeks regels en structuren volgen, waardoor we ons moeten houden aan het netwerkbeleid dat ons wordt opgelegd en zelfs de servicevoorwaarden die het afstaan ​​van eigendom en controle over privé-/persoonlijke informatie noodzakelijk maken.

Bovendien voeren avatars, zoals al duidelijk is in de huidige virtuele ruimtes, scripted stages uit waarvan de strakke definitie en structuur de bewegingsvrijheid en expressie beperken.

Hoewel een groot deel van het uitvoeringsscript conventies uit de echte wereld weerspiegelt, zijn er nog steeds veel sociale, politieke en culturele conventies die onderdompeling kunnen ontmoedigen omdat ze censuur en beperkingen inhouden.

Desalniettemin wordt aangenomen dat het meeslepende internet – metaverse – kansen zal openen die onmogelijk zijn in de fysieke wereld.

.

.

METAVERSE

Metaverse is het hele netwerk van onderling verbonden virtuele 3D-ruimtes waarin gebruikers interactief kunnen bladeren en communiceren, vaak door middel van avatars. Het omvat alle virtuele werelden, augmented reality en speelt zich af op internet.

Het woord metaverse is een samenstelling van het voorvoegsel “meta” en het Engelse woord “universe” en wordt gebruikt om een ​​volgende generatie van internet te beschrijven, waarin alle bestaande, gedeelde en 3D virtuele ruimtes met elkaar zijn verbonden in een allesomvattende virtueel universum.

De Metaverse is een online netwerk van virtuele driedimensionale werelden dat permanent is.[1]

.

.

De term werd bedacht door Neal Stephenson in zijn sciencefictionroman Snow Crash uit 1992, waarin mensen als avatars met elkaar en met softwareagenten omgaan in een driedimensionale ruimte die een metafoor is voor de echte wereld.

Stephenson gebruikt de term om een ​​op ‘virtual reality’ gebaseerde opvolger van internet aan te duiden.

Soortgelijke concepten verschenen onder verschillende namen in het cyberpunk-sciencefictiongenre dat teruggaat tot het boek True Names uit 1981 van Vernor Vinge.

In 2021 zal er hernieuwde belangstelling zijn voor de metaverse, mede door de aankondiging van Facebook-CEO Mark Zuckerberg om van zijn socialmediabedrijf een ‘metaverse company’ te maken.[2]

Ook gamebedrijf Epic, bekend van het spel Fortnite, zet zich volledig in voor de metaverse.[3]

Microsoft zal op 3 november “Mesh voor Microsoft Teams” aankondigen, gericht op de Microsoft-metaverse.[4]

.

.

Normen ontwikkelen voor een ‘echte’ Metaverse

Met de huidige stand van de techniek zijn er al diverse interfaces en communicatieprotocollen binnen en tussen verschillende virtuele omgevingen in ontwikkeling.

Verschillende groepen werken samen en proberen de standaarden en protocollen te creëren die uitwisselingen tussen verschillende werelden kunnen regelen, waaronder:

  • Facebook – Horizon ( 2019  heden )
  • Delta Media GBE – RPA Concept (2015-heden)
  • Virtual Worlds – Standard for Systems Virtual Components Working Group  (2010–heden)
  • Informatietechnologie — Mediacontext en controle — Deel 4: Eigenschappen van virtuele  wereldobjecten (ISO/IEC 23005-4:2011)  ISO  (2008– heden)
  • Immersive Education Technology Group  (IETG) Media Grid (2008–heden)
  • Virtual World Region Agent Protocol  (VWRAP) (2009-2011)
  • De Metaverse Roadmap  – Stichting Versnellingsstudies (2006-2007)
  • Het Open Source Metaverse-project  (2004-2008)

Veel van deze werkgroepen zijn nog bezig met het publiceren van schetsen en het formuleren van  open standaarden   met het oog op interoperabiliteit.

.

.

.

.

.

ONTVANGSTMEDIA 

Op 13 augustus 2021 schrijft het Parool over Facebook’s visie op de metaverse.[ 9 ] BNR Nieuwsradio   besteedt op 25 augustus 2021 een aflevering van BNR Digital over hoe de metaverse alle techreuzen bij elkaar moet brengen. [ 10 ]

De Telegraaf schreef op 30 oktober 2021 in een artikel over de drempels die nog genomen moeten worden om de metaverse tot wasdom te laten komen.[ 11 ] Techjournalist Jarno Duursma beschrijft in een uitgebreid artikel wat de metaverse is en wat de succesfactoren zijn. . [1 ]

Op 1 november 2021 nam de redactie van NRC kritisch nota van de plannen van Facebook voor de metaverse.[ 12 ] Marketingblog  Emerce  vraagt ​​zich in een artikel van 25 oktober 2021 af of de metaverse een hype is of een blijvende ontwikkeling.[ 13 ]

Ondernemersplatform 7DTV reflecteert op 21 september 2021 op het zakelijke perspectief rondom de metaverse.[ 14 ] In een artikel op 25 oktober 2021 gaat de advertentieblog Advertising in op de kansen van de metaverse voor adverteerders .

Radioprogramma BNR Digital gaat op 3 november 2021 in op de kenmerken, kansen en risico’s van de Facebook-metaverse.[ 16 ]

.

OVERWEGING

. Facebook’s aankondiging van zijn Metaverse-plannen leidde tot wantrouwende waarschuwingen van Facebook-experts en privacyspecialisten.

Metaverse van Facebook zou een schat aan informatie opleveren voor het bedrijf, dat herhaaldelijk in diskrediet is gebracht vanwege de manier waarop het met gebruikersgegevens omgaat.

Terwijl in Facebook alleen klikken en muisbewegingen het interessegebied van gebruikers aangeven, worden in Metaverse bijvoorbeeld ook oogbewegingen en gesprekken geregistreerd.

Doordat gebruikers in principe lange tijd met Metaverse verbonden zijn, valt elke privacy weg en kunnen grote groepen mensen nog verder worden beïnvloed door Facebook en zijn betalende klanten. [17]  [ Bron ] 

.

Lees meer over

MARK ZUCKERBERG

– METAVERSE –

.

.

Bronnen, notities en/of referenties

Dit artikel of een eerdere versie is een (gedeeltelijke) vertaling van het artikel Metaverse op de Engelse Wikipedia, gelicentieerd onder de Creative Commons Attribution/Share Alike-licentie . Bekijk de bewerkingsgeschiedenis

.


  1. ↑ Tot: b  Wat is de Metaverse? Waarom is de metaverse zo belangrijk? Jarno Duursma  ( 8 juli 2021 ). Bron op 1 november 2021 .
  2. ↑  (nl)  Casey Newton,  Mark Zuckerberg wedt de toekomst van Facebook op de metaverse . The Verge  ( 22 juli 2021 ). Bron op 1 november 2021 .
  3. ↑  (nl)  https://www.facebook.com/gpark ,  Epic Games gelooft dat internet kapot is. Dit is hun blauwdruk om het te repareren. Washington Post . Bron op 1 november 2021 .
  4. ↑  (nl)  Mesh voor Microsoft Teams heeft als doel samenwerking in de ‘metaverse’ persoonlijk en leuk te maken . Innovatieverhalen  ( 2 november 2021 ). Bron op 4 november 2021 .
  5. ↑  Webarchief -The Metaverse
  6. Daar  _
  7. ↑  Art Metaverse
  8. ↑ Google presenteerde in 2013 Google Glass , een ontwikkeling die vergelijkbaar is met de bril die de Metaverse-gebruikers dragen.
  9.   Tom Grosfeld,  Facebook gaat metavers! ? Het Parool  ( 13 augustus 2021 ). Bron op 1 november 2021 .
  10. ↑  De metaverse moet iedereen samenbrengen . bnr.nl . Bron op 1 november 2021 .
  11. ↑  Virtuele walhalla van Facebook duurt nog even . Telegraaf  ( 29 oktober 2021 ). Bron op 1 november 2021 .
  12. ↑  Facebook mag niet óók het metaverse domineren . NRC . Bron op 1 november 2021 .
  13. ↑  Metaverse: Hype of echt een blijvende ontwikkeling? Ontstaan . Bron op 1 november 2021 .
  14. ↑  TECHEXPERT Jarno Duursma over METAVERSE van FACEBOOK: HYPE van het nieuwe INTERNET? | 7DTV .
  15.   Redactie Adformatie,  Metaverse biedt merken enorme kansen . Adformatie  ( 25 oktober 2021 ). Bron op 1 november 2021 .
  16. ↑  De fouten van het internet kunnen we herstellen met het metaverse . bnr.nl . Bron op 4 november 2021 .
  17. ↑  https://www.theguardian.com/technology/2021/sep/26/is-facebook-leading-us-on-a-journey-to-the-metaverse



[There are no radio stations in the database]