Mijn schilderijen stralen dan ook schoonheid, plezier en perfectie uit

Written by on maart 7, 2021

SIMONE SAMUEL

De meeste realistische schilderijen zijn geïnspireerd op mijn reizen over de wereld. Ik word heel gelukkig als ik haar prachtige natuur en inspirerende culturen zie. Mijn schilderijen stralen dan ook schoonheid, plezier en perfectie uit.

Als puber al vond ik het heerlijk om te tekenen. Mijn tekenleraar op school was zo enthousiast over mijn talent, dat hij de kunstacademie aanraadde. Maar zoals een puber betaamde, zag ik het niet zitten om met een schildersezel in de natuur te zitten en geen cent te makken hebben. Dat was het beeld dat ik destijds had, ik liet de kunst voor wat het was.

Vanaf mijn twintiger jaren reisde ik de wereld rond en bewonderde andere landen en culturen. Het vastleggen op de gevoelige plaat van al dat moois werd mijn grote hobby. Pas in 2004 pakte ik voor het eerst de olieverfpenseel vast. Ik nam 2 jaar lang intensieve lessen van de Georgiaanse kunstenaar Zura Kalanda en legde toen de basis voor olieverftechniek.

De jaren daarna verkeerde mijn leven in een lastige periode en ik legde mijn penselen neer. In 2015 verhuisde ik naar het midden van het land en begon een nieuw leven. Toen ik een museum bezocht en daar een workshop schilderen zag, begon het plots enorm te kriebelen. Ik wil weer schilderen! Ik nam lessen bij fijnschilder Peter van Oostzanen en mijn kunstenaarshart begon weer te kloppen.

Het maken van een realistisch schilderij vergt een aantal stappen en vaak gaan er maanden voorbij voordat een schilderij af is. Ik zal je wat meer over dit proces vertellen.

Als eerste stap schiet ik vele foto’s tijdens mijn reizen en maak een selectie die ik kan gebruiken voor een potentieel schilderij. Voor de nabewerking van een foto knip ik deze bij voor een goede compositie en maak de kleuren vaak helderder en intensiever. Want dat is het kenmerk van mijn schilderijen.

Als tweede stap print ik de foto uit in zwart wit en verdeel ik deze afdruk in hokjes, evenals het doek. Met potlood teken ik dan per hokje de belangrijkste lijnen op het doek.

De derde stap is de onderschildering. Dan meng ik de kleuren rauwe omber en wit in verschillende tinten. Een andere kleur kan ook. Het doel is dat ik dan alleen op de vorm hoef te letten. De onderschildering kan 1 tot 3 lagen worden aangebracht.

De vierde stap is het aanbrengen van kleur. Hiervoor gebruik ik 2 tot 3 kleurlagen: hoe meer lagen, des te intensiever wordt de kleur.
Voor mijn schilderijen gebruik ik hoogwaardige kwaliteit van panelen, doeken, penselen en olieverf. Juist voor het fijnschilderen is deze kwaliteit belangrijk. Na 3 tot max 6 lagen is het schilderij af.

Het droogproces wordt nu in gang gezet en na 3 tot 5 maanden, breng ik de tussenvernis aan. Dan is het schilderij beschermd en kan de verf door deze ademende laag toch nog verder drogen. Ik word altijd erg blij als ik een schilderij vernis, want dan komen de kleuren weer helemaal tot hun recht. Pas na twee jaar kan de eindvernis worden aangebracht.

.


[There are no radio stations in the database]